Sovepose

Sovepose

Vi tager på tur året rundt, og derfor har vi flere forskellige soveposer. Det havde vi naturligvis ikke til at begynde med, og det er heller ikke nødvendigt hvis man ikke kommer ud så tit.

Vi startede begge med 3-sæsons fiber-soveposer. “3-sæson” betyder at den egner sig til brug forår, sommer og efterår, og altså ikke er varm nok til rigtigt vintervejr. Men der er altså rigtig mange vinternætter i Danmark hvor det ikke bliver så koldt alligevel. Den model vi har er udgået, men minder en del om den her.

Vi bruger altid silkelagenpose i soveposen. Det svarer til at benytte et dynebetræk på sin dyne, soveposen beskyttes mod snavs og sved fra kroppen, og det er meget nemmere at vaske lagenposen end at vaske soveposen. Lagenposen giver også ekstra varme, og samtidig er den god hvis det er rigtig varmt og soveposen skal lynes helt op, men man stadig lige har et tyndt lag omkring sig.

Til brug om sommeren har vi hver en tynd, let dunsovepose. Karens er fra Yeti, Mettes er en Warmpeace Viking 300.

Til kolde vinternætter er Karens løsning at kombinere sine to soveposer. Mette har valgt at have en rigtig vintersovepose med dun-fyld, fra Nordisk. Den er ofte rigeligt varm til dansk vinter.

Når vi kommer hjem fra tur skal soveposen luftes, den har ofte fået lidt fugt udefra eller indefra (eller begge dele). Mellem turene skal den opbevares tørt i en rummelig pose eller taske, ikke stoppet ned i en lille kompressionspose. Jo oftere og jo mere man presser sin sovepose sammen, jo hurtigere vil den “klappe sammen”, blive flad og miste sin isolationsevne.

Der er mange der har meninger om hvorvidt man skal eller ABSOLUT ikke skal have tøj på nede i soveposen. Vi mener tøjet er en del af vores isolering, og vi sover i præcis så meget tøj som vi synes er nødvendigt for at holde varmen. Somme tider er det en t-shirt. Andre gange er det både langt uldent undertøj, fleecetrøje, sweater eller dunjakke. Beklædningen er en måde at regulere temperaturen, så hvis soveposen ikke helt er varm nok, så tag da noget mere tøj på! Tøjet må ikke være vådt, og hvis man fylder så meget i posen med sit tøj på, at soveposen klemmes sammen, så mister man en god del af posens isolationsevne. Så der må man lige finde balancen.

Du kan læse om forskellige typer af soveposer og hvad man skal overveje i Magasinet Outsite.

 

Tidlig aprilmorgen i Råbjerg Mile. Karen har sovet med dunjakke på. Og hue. Vi sover altid med hue. Vores hår ligner noget der er løgn om morgenen 🙂

 

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen