Der var et dyr i vejen

Der var et dyr i vejen

JEG HAR RULLET EN GORILLA!

Åh gosh, hvor har jeg glædet mig til at skrive den sætning 😀 Det lyder fjollet. Det er det på en måde også. Men der er skam mening med galskaben.

Det handler om kartozoologi. Og hvad er så det? I følge wikipedia er “Kartozoologi studiet af dyr, hvis omrids fremtræder paradigmatisk i gadebilledet på bykort, med særlig fokus på fysiske tegn på dyrs tilstedeværelse i det omgivende terræn. Sagt mere simpelt, er kartozoologi studiet af et bykort med det formål at se, hvilke dyr man kan se i gadernes udformning.”

Dette billede er lånt fra Norsk Kartozoologisk forenings hjemmeside.

Jeg stødte første gang på kartozoologi hos Roger Pihl, den norske forfatter til bøgerne om Danmarks bjerge. Han er en mand med en særdeles snurrig tankegang, hvad titlerne på hans udgivelser også antyder (se en liste på wikipedia her).  Ud over hans bøger om Danmarks Bjerge har jeg “Håndbok i kartozoologi” og “Det dyriske København – en guide til byens hjerte” stående på reolen, og det er god underholdning kan jeg love!

Altså, det handler om at finde omridset af et dyr ved at forbinde veje på et kort. Jeg elsker kort helt generelt, og jeg synes det er en sjov måde at bruge dem på. I jagten på mindre hverdagseventyrformater, ture som kunne passe til en eftermiddag og lige give lidt krydderi til vores coronaramte hverdag, besluttede jeg at kaste mig over kartozoologien. Ideen er altså at finde et dyr på kortet, og så bruge dyrets omrids som rute for en eftermiddagstur, f.eks til fods eller på cykel.

Karen fandt lynhurtigt denne pukkelhval i Hobro
Her er Ibens gorilla. Den starter og slutter ved Korshage, nord for Rørvig

Jeg tippede Karen om ideen, og hun fandt lynhurtigt en pukkelhval i Hobro. Men jeg kunne ikke rigtig finde nogen dyr på kortene over Odsherred, hvor jeg opholdt mig. Frustreret bad jeg min familie om hjælp, og det tog ikke min datter Iben mange minutter at finde en gorilla nord for Rørvig. (For personer der kender Iben kan det ikke komme som nogen overraskelse at det netop var en gorilla hun fik øje på 🙂 ). Gorilla-ruten var ca 6,5 km, hvilket var passende til en gåtur eller en kort cykeltur. Eller også… Kunne man køre den på rulleski? Lad os rulle en gorilla! Det lyder simpelthen så sjovt, det var vi nødt til at gøre.

Jeg havde egentlig tænkt at gemme denne tur til en senere lejlighed, men så kom min søster forbi med vilde øjne efter en rigtig strid arbejdsuge, og jeg følte straks at jeg måtte yde lidt kartozoologisk terapi: Skal vi ikke tage ud og rulle en gorilla? Og sådan blev det. Rulleski, stave og hjelme blev pakket i bilen, og vi satte kurs mod gorillaens pande, hvor jeg havde defineret at ruten skulle starte og slutte.

Turen skulle jo starte et sted, og jeg havde, lidt tilfældigt, valgt at starte øverst på gorillaens hoved. Hvilket viste sig at være en super praktisk valg, da der netop her var en p-plads

Ud over det rent komiske i at følge en gorilla-formet rute, så er ideen med at gøre det jo at have en anledning til at opsøge steder man ikke har været før, og følge ruter og spor som ikke lige præcis er oplagte. For hvis man gør det, så oplever man noget nyt og anderledes, og det er rigtig meget det eventyr handler om, efter min mening. Og gorillaen skuffede bestemt ikke. Tværtimod, vi fik både i pose og sæk.

Et betagende landskab: ruten startede ved kysten, førte gennem sommerhusområder, landbrugsland, langs en sø og tilbage langs en smuk strandeng. Vi har aldrig været på disse kanter før, men fandt rigeligt med lejligheder til at komme tilbage og udforske det mere. Såsom skiltet med “Højsandet rundt, 3 km” og “Naturens skarpe hjørne 10,8 km”.  Asfalten var superlækker at køre på det meste af vejen og der var lige tilpas med bakker.

Danmarks midtpunkt! Som landinspektør elsker jeg alt hvad der handler om fikspunkter og opmåling, og jeg blev nærmest barnligt begejstret over at vores gorilla-rute også rummede denne seværdighed. Men ER det så Danmarks midtpunkt? læs nogle tanker om det her.

Rutens højdepunkt lå dog ikke på det højeste punkt, men derimod på undersiden af gorillaens forben. Her ligger nemlig Danmarks midtpunkt! Ja, det var også en overraskelse for os! Vi vidste jo godt at området ved vores sommerhus er verdens navle, men at vi var så tæt på centrum, det var nyt for os. (Og hvis du, lige som jeg, umiddelbart tænker “hvordan hulen kan centrum ligge så langt mod øst,?” så har du – lige som jeg –  i skyndingen glemt at huske på Bornholm og Christiansø 🙂 ).

Vi var i nærmest overstadigt godt humør efter vores tur, og helt enige om, at gorillaruten tager vi gerne igen en anden gang. Vi deler også gerne ruten med andre, men vil egentlig hellere opfordre til at du selv kaster dig over et kort med kartozoologiske briller, og begiver dig ud på en dyrisk vandring, cykeltur, eller hvordan du nu gerne vil ud i dyreriget 🙂

Når først man får blikket for det er der dyr alle vegne

 

 

 

 

 

 

 

PS: Ingen primater led overlast på dette eventyr!

PPS: Jeg er siden kommet til at tænke, at jeg også kunne have taget gorilla-turen på hesteryg. Så kunne  jeg sige at jeg havde redet en gorilla, og hvis folk ikke så det på skrift (eller bare er dårlige til grammatik) kunne det jo komme til at lyde super heroisk!

PPPS: I følge wikipedia er kartozoologi et eksempel på pareidolia. Som er et psykologisk fænomen, hvor svage eller tilfældige indtryk opfattes som væsentlige, og er en variant af apophenia. Typiske eksempler er smileys hvor prikker og streger opfattes som ansigter. Apophenia er et psykologisk fænomen, hvor tilfældige og meningsløse indtryk opfattes som meningsfulde. At se mønstre eller sammenhæng hvor ingen er, kaldes også patternicity. Og så stopper vi der!

2 thoughts on “Der var et dyr i vejen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen