
Sol, måne og stjerner
Om himmelske anledninger til at tage på tur

En af de lidt mere overraskende effekter af vores microadventure-liv er, at vi er blevet meget mere opmærksomme på vores himmellegemer: hvornår det er fuldmåne, hvornår det er jævndøgn eller solhverv, hvornår der sker spændende ting med stjerner og planeter. Det skyldes at vi ofte anvender den slags hændelser som anledning eller omdrejningspunkt for vores ture.
Vores første håndfuld microadventures foregik alle ved (eller lige omkring) fuldmåne. Fuldmåne-oplevelserne startede med vores høst-måne tur, og kulminerede vel med nattevandring over De Himmerlandske heder i februar måned. En vandring hvor vi stort set ikke behøvede tænde vores pandelamper fordi lyset fra månen var så kraftigt.
Det er fantastisk at færdes ude om aftenen og natten i måneskin, så vi anbefaler helt klart at planlægge ture ved fuldmåne, gerne med vandring. At sove under åben himmel i fuldmånens skær kan godt kræve at man trækker huen ned over øjnene, for der er godt med blus på!

Vil man i stedet kigge stjerner fra bivibaggen, så skal man afsted omkring nymåne, eller så tæt på som muligt. Her bliver nattehimlen ikke oplyst af månen, og man kan se langt flere stjerner. Finder man et mørkt og godt sted langt fra byens lys er der nok at kigge på når solen er gået til køjs. Hvis vejret er klart, naturligvis.

Flere gange årligt optræder der såkaldte meteorsværme. Det er perioder hvor der er særligt mange stjerneskud. Perseiderne, eller Sankt Laurentii tårer, er en meget kraftig meteorsværm midt i august og en fantastisk anledning til at tage på overnatning i det fri. De lyse nætter er forbi, og det er endnu lunt om natten, så her kan alle være med. Med op imod 100 stjerneskud pr time når det går heftigst for sig skulle det bestemt være en chance for at få set nogle stykker. Find en oversigt over årets meteorsværme her.

Årets længste og korteste nat – vinter- og sommersolhverv – er også fine anledninger til at komme ud og opleve hvor stor forskel der er på den meget lange vinternat, og den meget korte sommernat. Ved jævndøgn – forår og efterår – er nat og dag lige lange, og byder på ret gode muligheder for at se både solnedgang og solopgang i løbet af samme microadventure. Hvad med at tage afsted til det samme sted disse 4 gange på et år (solhverv og jævndøgn)? Så får man virkelig en fornemmelse for årets gang. Det er klart det ikke behøver være præcis på dagen for at give mening.

3 thoughts on “Sol, måne og stjerner”
Kære Mette og Karen!
Det er helt fantastisk at læse jeres blog og se dine billeder på Facebook, Mette. Tak for det. Jeg er vildt misundelig, på den gode måde. Under jer det så meget, men ville bare ønske, at jeg havde fortsat “dengang”, i mine yngre dage, da jeg gik i Norge og Lapland med Per (din morbror, Mette). Jeg gjorde det – lidt. Så døde det ud, for der var ingen andre at gå med, da Per og jeg blev skilt. Men mit gamle spejderliv og mine ture til det nordlige Skandinavien bliver vækket til live, når jeg ser jeres ting. Og jeg nyder det hver gang. Tak skal I have!
Hils familien Mette
Kærlig hilsen
din “gamle tante” Jytte