Sol, måne og stjerner

Sol, måne og stjerner

Om himmelske anledninger til at tage på tur

3 røde labre larver på rad og række klar til at nyde en nat med ekstra mange stjerneskud. Meteor-sværme er en god anledning til at tage en overnatning under åben himmel.

En af de lidt mere overraskende effekter af vores microadventure-liv er, at vi er blevet meget mere opmærksomme på vores himmellegemer: hvornår det er fuldmåne, hvornår det er jævndøgn eller solhverv, hvornår der sker spændende ting med stjerner og planeter. Det skyldes at vi ofte anvender den slags hændelser som anledning eller omdrejningspunkt for vores ture.

Vores første håndfuld microadventures foregik alle ved (eller lige omkring) fuldmåne. Fuldmåne-oplevelserne startede med vores høst-måne tur, og kulminerede vel med nattevandring over De Himmerlandske heder i februar måned. En vandring hvor vi stort set ikke behøvede tænde vores pandelamper fordi lyset fra månen var så kraftigt.

Det er fantastisk at færdes ude om aftenen og natten i måneskin, så vi anbefaler helt klart at planlægge ture ved fuldmåne, gerne med vandring. At sove under åben himmel i fuldmånens skær kan godt kræve at man trækker huen ned over øjnene, for der er godt med blus på!

I dette blogindlæg ville vi gerne vise flotte billeder af alle de måneoplyste eller stjernebestrøede himle vi har nydt på vores ture. Men vi tager billeder med vores telefoner, og det bliver aldrig særlig godt. Så vores råd er: tag selv ud og oplev det! Her er det tæt ved fuldmåne i november ved Jyske ås, og ja, der står en kronhjort til venstre for midten i billedet 🙂

Vil man i stedet kigge stjerner fra bivibaggen, så skal man afsted omkring nymåne, eller så tæt på som muligt. Her bliver nattehimlen ikke oplyst af månen, og man kan se langt flere stjerner. Finder man et mørkt og godt sted langt fra byens lys er der nok at kigge på når solen er gået til køjs. Hvis vejret er klart, naturligvis.

Vores første stjernekigger-microadventure gik til Tofte mose, men der havde vi ikke heldet med os vejr-mæssigt. Heldige var vi til gengæld måneden efter i Råbjerg mile hvor vi både nød solnedgang, en forrygende stjernehimmel og solopgang. Med sand alle vegne, men er der ikke noget om at sand blot er pulveriserede stjerner? 🙂

Flere gange årligt optræder der såkaldte meteorsværme. Det er perioder hvor der er særligt mange stjerneskud. Perseiderne, eller Sankt Laurentii tårer, er en meget kraftig meteorsværm midt i august og en fantastisk anledning til at tage på overnatning i det fri. De lyse nætter er forbi, og det er endnu lunt om natten, så her kan alle være med. Med op imod 100 stjerneskud pr time når det går heftigst for sig skulle det bestemt være en chance for at få set nogle stykker. Find en oversigt over årets meteorsværme her.

En nat i august 2015 hvor vi så perseiderne og oplevede en magisk solopgang hører til vores allerbedste tur-oplevelser. Dette er den flotte aftenhimmel vi nød inden mørket faldt på og stjernerne begyndte at skyde til højre og venstre.

Årets længste og korteste nat – vinter- og sommersolhverv – er også fine anledninger til at komme ud og opleve hvor stor forskel der er på den meget lange vinternat, og den meget korte sommernat. Ved jævndøgn – forår og efterår – er nat og dag lige lange, og byder på ret gode muligheder for at se både solnedgang og solopgang i løbet af samme microadventure. Hvad med at tage afsted til det samme sted disse 4 gange på et år (solhverv og jævndøgn)? Så får man virkelig en fornemmelse for årets gang. Det er klart det ikke behøver være præcis på dagen for at give mening.

Det er efterårsjævndøgn og vi sidder på Bjerget på Gjøl for at se solen stå op. Som man kan se er der for mange skyer til at vi kan se solen. Men man kan stadig opleve hvordan naturen vågner efterhånden som der kommer mere og mere lys på himlen. Og det er en vidunderlig start på dagen som vi meget varmt vil anbefale.

3 thoughts on “Sol, måne og stjerner

  1. Kære Mette og Karen!
    Det er helt fantastisk at læse jeres blog og se dine billeder på Facebook, Mette. Tak for det. Jeg er vildt misundelig, på den gode måde. Under jer det så meget, men ville bare ønske, at jeg havde fortsat “dengang”, i mine yngre dage, da jeg gik i Norge og Lapland med Per (din morbror, Mette). Jeg gjorde det – lidt. Så døde det ud, for der var ingen andre at gå med, da Per og jeg blev skilt. Men mit gamle spejderliv og mine ture til det nordlige Skandinavien bliver vækket til live, når jeg ser jeres ting. Og jeg nyder det hver gang. Tak skal I have!
    Hils familien Mette
    Kærlig hilsen
    din “gamle tante” Jytte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen