Hvor skal vi sove i nat?

Hvor skal vi sove i nat?

Om hvor man må sove og hvordan vi beslutter hvor vi skal hen på microadventure

Der kan godt gå lidt sport i at finde spændende steder at sove. Her har vi tilbragt en februar-nat i en stendysse.

Når vi skal beslutte hvor næste microadventure skal foregå benytter vi en række kilder og forskellige strategier. Hvad vil vi gerne opleve? Hvordan er vejret? Er der noget ved dagen eller årstiden som taler for at opsøge en bestemt type landskab?

Når vi taler microadventures taler vi også typisk kun en enkelt overnatning. I praksis behøver man derfor ikke noget stort areal med lange vandreruter, selv en ganske lille klump natur kan danne rammen om en overnatning i naturlige omgivelser. Vi bruger altid noget tid på at udse os den præcise placering for vores lejr når vi kommer frem. Vi lægger vægt på at vi kan regne med at sove uden at blive forstyrret af forbipasserende, og at vi ligger godt og fladt. En del naturarealer plejes ved at der går dyr (køer, får, heste) og græsser. Vi vil ikke sove steder hvor der er fritgående dyr. Hvis det er meget blæsende vil vi normalt helst være i skoven, men ellers opsøger vi den læ som terrænnet kan give. Vi kan rigtig godt lide at have udsigt til solopgangen (tip: det handler om frit udsyn i østlig retning…).

Det er altid fedt at se solen stå op, og det er ekstra fedt hvis man samtidig ligger i sin sovepose med en kop the indenfor rækkevidde. Her er vi i præcis sådan en luksuriøs situation på toppen af Råbjerg mile en morgen i april

For at beslutte hvor dit microadventure skal foregå kan du derfor overveje dine kriterier

  • skal det være indenfor gå- eller cykelafstand af din bolig/arbejdsplads/kollektiv trafik?
  • Skal det være ved en bestemt slags natur, f.eks sø, strand, nåleskov, løvskov?
  • Skal det være på en ø?
  • Skal man kunne køre bil derhen?
  • Skal der være faciliteter?
  • Skal der være læ, eller frit udsyn til himlen?

Som microadventurer er det værd at forholde sig til hvor man gerne MÅ overnatte i Danmark, uden at spørge om lov:

  • På stranden, men uden telt og mindst 50 meter fra beboelse
  • I statsejede skove, uden telt, medmindre området er fredet eller der er andre begrænsninger
  • I statsejede skove med fri teltning må man sove 1 nat, maks 2 telte sammen og maks 3-mandstelte (1-2-3 regel, den er nem at huske:-))
  • På lejrpladser, shelterpladser og primitive lejrpladser

Mange kommunalt ejede naturarealer har samme regler for overnatning som de statsejede, dvs at man kan overnattte f.eks i bivibag men ikke i telt. Friluftsrådet har lavet denne udmærkede formidling af hvad man må hvor i det danske land.

Dette giver ganske mange muligheder for spændende overnatning, uden at man behøver foretage en individuel moralsk stillingtagen til, om det er ok at overnatte på et privat areal uden at spørge om lov, hvis ingen ser man kommer og går, og inden kan se man har været der.

Vi har en gang overnattet i Kalø Slotsruin. Vi havde tjekket alle sider med information om stedet, og der stod INGEN steder at man ikke måtte overnatte der (og det gør der ellers tit ved fredede arealer). Men mellem os sagt, så er det jo nok ikke meningen man skal sove der 😉

Vores søgning efter en sted at overnatte starter ofte på Naturstyrelsens kort UdINaturen. Her kan man ret nemt få overblik over hvor der er søer, skov og hede (og strand), og vælger vi et sted vi ikke kender i forvejen, hvilket er det typiske, kigger vi nøje på det på Google maps for at få en fornemmelse af landskabet. På UdINaturen kan man også se hvilke faciliteter og ruter der findes, hvis det er relevant for valget. Det er det ofte om vinteren, hvor vi gerne vil kunne tænde bål for at holde varmen og derfor er nødt til at opsøge steder hvor båltænding er lovligt. Man skal være opmærksom på, at UdINaturen alene er komplet hvad angår Naturstyrelsens faciliteter. Den vil normalt også vise sheltere mm som er etableret af foreninger og lignende med støtte fra Friluftsrådet. Men UdINaturen dækker kun lejlighedsvis kommunale naturfaciliteter, og det er synd og skam for der er ofte rigtig meget at komme efter. Årsagerne til dette er for trættende at redegøre for her. Engang med tiden kan det være det lykkes at lave en landsdækkende formidling af alle offentlige natur- og friluftsfaciliteter. Engang vil der også blive udviklet en vaccine mod kræft og der vil blive fred i Mellemøsten…

De fleste kommuner formidler deres natur- og friluftsfaciliteter på deres hjemmesider og gennem foldere og brochurer. Dem skovler vi altid til os, så har vi dem liggende som ideer til kommende ture.

Vi havde hørt Skagen Nordstrand omtalt som et meget øde sted, så der overnattede vi 22. december 2015. Vi mener ikke tarpen er et telt, så vi opfatter denne overnatning som lovlig. Vi er dog klar over der er tale om en fortolkning, og det er ikke os som har retten til at beslutte hvorvidt tarpen skal opfattes som telt eller primitivt ly. Denne nat kom dog ikke andet en en stiv kuling forbi vores lejr, og den diskuterede ikke regler.

Hvad med de der sheltere? Jo men de kan jo være fine nok. Vi bruger dem også ind imellem, især hvis vejret ser virkelig udfordrende ud, eller vi har brug for en bålplads. Det er en fin overnatningsmulighed, vi synes bare selve pladserne hvor shelterne ligger tit er lidt for anonyme, og vi vil normalt hellere ligge direkte på jorden end på det ret hårde trægulv i shelteren.

Vi ligger skam også i shelter ind imellem. På denne tur i februar 2017 havde vi brug for bål for at holde varmen om aftenen, og så virkede det jo fjollet ikke at sove i shelteren når den nu var der. Der faldt 15 cm sne om natten, og det havde vi jo nok også klaret med tarpen, men man kan ikke nægte shelteren her var vældig bekvem.

Vi håber at dette indlæg har givet dig nogle ideer og redskaber til at finde et mål for dit næste microadventure. Og ellers er det bare om at holde øje med siden her, hvor der løbende vil komme flere indlæg med beretninger fra vores ture og anbefalinger af særligt gode steder.

En af vores allerfineste overnatninger nogen sinde. Den kan du læse om i dette indlæg.

2 thoughts on “Hvor skal vi sove i nat?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen