All about that bass

All about that bass

Dette her blogindlæg er til dig der er plussize kvinde og elsker friluftsliv.

Her ligger jeg, en friluftslivsnyder i størrelse 48. Som de fleste fyldige personer er jeg ikke så vild med billeder af mig selv, hvor man kan se hvor meget jeg fylder. Men i det her blogindlæg går jeg linen ud og viser billeder af mig selv iført en række forskellige bukser. For det ER muligt at finde friluftstøj til os med “a little more booty”, og det skal ihvertfald ikke holde os fra friluftslivets gavn og glæde at vi har lidt ekstra til gården og gaden.
Brede lår, brede hofter og et bredt smil. Her iført et par bukser fra Pinewood.

Kan du huske den her sang, som var et ret stort hit for nogle år siden: https://www.youtube.com/watch?v=7PCkvCPvDXk

Hvorvidt det er sandt som Meghan Trainor synger, at “boys like a little more booty to hold at night” skal jeg ikke kunne sige, men at producenter af friluftsbeklædning ihvertfald IKKE tager højde for lidt ekstra runde bagdele vil jeg godt skrive under på. Men det skal ikke afholde hverken dig eller mig fra at komme velklædt ud i det fri.

Emnet “friluftstøj til plussize kvinder” kommer ofte op i diverse friluftsfora, så derfor har jeg valgt at samle alle de gode råd og tips jeg selv har og dem jeg har set i diverse debat-tråde. Nemt og bekvemt for dig, som er dødtræt af at gå forgæves i friluftsbutikker efter bukser der faktisk kan rumme både dig og din booty 🙂 Jeg fokuserer primært på bukser, fordi det er det største problem. Og jeg vil prøve at lade være med at hidse mig op over forskellen i udvalg for mænd og kvinder (der står en kæphest i skabet og klaprer for at komme ud og galoppere rundt, men det bliver ikke i det her indlæg).

Her kan du købe plussize friluftstøj

Min foretrukne leverandør af friluftstøj er den svenske butik Engelsons. Meget af deres design ligner i høj grad andre svenske friluftsprodukter, men priserne er ganske anderledes og de er væsentligt mere rummelige i størrelserne. Deres meget populære Helags-bukser går op til 48 i almindelig og lang version, og til 54 i den kortere version. Se størrelsesguide her. Bukserne har stretch og produceres i både neutrale og livlige farver, udvalget varierer lidt fra år til år. De findes også i en foret version, en graviditetsversion, som shorts og piratbukser. Engelsons har rigtig mange forskellige buksemodeller, og mange af dem går op i de store størrelser. Deres øvrige sortiment kan også anbefales. Jeg har købt rigtig meget tøj der, og jeg er altid tilfreds. Man skal ikke forvente samme kvalitet og finish som hos Arcteryx eller Fjällräven, men man betaler altså også en helt anden pris!

Helagsbukserne fra Engelsons i piratversion
Helagsbukserne fra Engelsons. Eneste minus ved denne model er lårlommen som er placeret foran på benet.
Softshellbukser fra Engelsons. De er bløde og behagelige, en klar favorit til vinterhalvåret
En sommerfavorit fra Engelsons. Jeg husker ikke modellens navn, men det er tynde bukser i stretch, og de har gode rummelige lårlommer.
Engelsons sælger også vandretights. De er noget kraftigere end normale løbetights, og der er en god stor lomme på låret. Jeg kan godt lide farven, men jeg synes de glider for meget ned.
Et mærkeligt og ret kikset billede. Men man kan se de lækre skalbukser fra Ellos Áhkka. De er super vandtætte og har stretch. Jakken er fra Engelsons.

Hos Ellos har de et eget outdoormærke ved navn Áhkka. Det er produkter i en glimrende kvalitet og med et pænt, rimeligt neutralt design. Mange af modellerne går op til størrelse 50/52. Kvalitet og finish er højere standard end hos Engelsons, det er priserne også.

Den engelske butik Mountain Warehouse har flere buksemodeller op til størrelse 50, og enkelte helt op til 54. Designet er meget neutralt. De har en EU-baseret side, så måske kan man være heldig at man kan handle der, også efter Brexit. Ellers gælder det om at slå til NU.

Det amerikanske mærke Columbia har en plussize linje, og man kan købe nogle af deres produkter her. Jeg ved ikke om udvalget varierer over året – om der kommer mere når de ny kollektioner bliver lanceret – hvis ikke er det næppe værd at kaste sig over.

Plussize arbejdsbukser – også en mulighed

Der er de seneste årtier sket en stor udvikling indenfor arbejdsbeklædning, og med flere kvinder i de praktiske fag har producenterne også oppet sig på modeller til kvinder. Snickers har kvindemodeller op til størrelse 54. Mascot har kvindemodeller op til 56, og de kører to linjer, Pearl og Diamond, alt efter om man er æble- eller pæreformet. Engelbert-strauss har ligeledes kvindemodeller op i 50’erne, og med et design man bestemt godt kan være bekendt at vise sig på shelterpladsen i. Det er i grunden ganske tankevækkende, at det ikke er noget større problem at finde arbejdstøj i store størrelser, når dette tøj efterhånden ligner friluftstøjet så meget…

Mærker der mere rummelige

Asivik regnbukser i XXL. Det er en unisexmodel og der er god bredde i. Og tilsvarende rigelig længde.

Der er stor forskel på pasform og rummelighed i forskellige mærkers modeller. Bare for at nævne et eksempel så angiver Fjällrävens størrelsesguide hoftevidde for størrelse 48 til at være 116 cm. Hos Engelsons er det 126 cm.  Mærkerne Bergans, Wolfcamper, Is not enoguh og Pinewood nævnes ofte som nogle der er mere gunstige for fyldige kvinder og kvinder med pæreform.  Fjällräven er type-eksemplet på et mærke der designer bukser til piger helt uden former, men deres trekking tights er meget elastiske og er en populær og praktisk løsning for mange der er størrelse 44 eller derover.

Boyfriend løsningen

Her kommer en bekendelse: jeg HAR faktisk et par Fjällräven bukser. Det er model Abisko i herrestørrelse. Jeg var selvfølgelig nødt til at klippe ½ m af i længden, og derfor sidder buksernes knæ ca midt på mit skinneben. Jeg bruger dem ikke ret meget. Men denne løsning, at vælge en herremodel, kan være vejen frem. Herremodellerne går ofte op i langt større størrelser end kvindemodellerne. For de fleste kvinder vil der være problemer med pasformen (manglende indsving i taljen og måske for korte bagpå) samtidig med at benene er alt for lange. Men det er altså en mulig vej at gå.

Sagen i egen hånd

Mine første hjemmesyede bukser til friluftsbrug. Stoffet er EtaProof, 100% bomuld som er meget hårdt spundet og vævet. Særdeles funktionelt og meget behageligt at have på.
Bukser og anorak i polystretch. Fordi det bare er superbekvemt når tøjet kan give sig.

 

 

Måske er du større end størrelse 50, eller måske er der bare ingen mærker som producerer bukser til din kropsform. Hvis du er lidt fiks på fingrene og har mod på det, så kan du selv sy både bukser og andet til friluftsbrug. I butikken Extremtextil kan man finde alt hvad hjertet begærer i specialstoffer til både beklædning og udstyr. Jeg har syet bukser af EtaProof (de brune, se foto) og af noget polystretch (de blå). Begge typer stof er vindtæt og vandafvisende. Butikken forhandler også mønstre, men ellers kan man finde buksemønstre ved enhver almindelig stofbutik. Også butikken Shelby har specialstoffer til friluftsbrug, og en samling af mønstre til salg.

Brokkassen

Her kommer lidt blandet brok, som bare ikke passede ind andre steder i teksten:

Hvad med de der “curved” modeller fra Fjällräven? De kan sikkert være en løsning for nogle, men nok ikke for kvinder der i forvejen bruger størrelse 46 eller 48. Curvedmodellerne har ca 3 cm større hoftevidde, og ca 3 cm smallere talje. Det giver helt sikkert bedre pasform for de pæreformede, men 3 cm gør ikke den store forskel hvis man knap kan trække bukserne op over knæene i størrelse 48.

For nogle år siden kom mærket Revolution Race ind på scenen. Jeg så til min store glæde at deres kvindemodeller går helt op til XXXL, det er virkelig et særsyn. Men et hurtigt blik på deres størrelsestabel gjorde mig helt nøgtern igen. XXXL i Revolution race er = størrelse 46. Og endda en lidt stram en af slagsen.

Der kan også være stor forskel på tilgængelighed og udvalg. Det hjælper jo ikke den enkelte kunde så meget at et produkt findes i XXL eller XXXL hvis butikkerne ikke vil bestille det hjem fra producenterne og det vil de langt fra altid.

Se, uden hænder – og helt uden bukser 🙂 På denne tur blev mine bukser våde, og jeg skiftede til reserven: lange uldne underbukser og et par capri leggins. Det gik da fint!

Det var alt fra mig 🙂 Jeg håber du blev klogere og har fået fornyet håb om at finde et par gode friluftsbukser. Hvis du har gode tips, erfaringer eller kommentarer at tilføje til dette indlæg, så tøv ikke med at skrive en kommentar. Så kommer det nemlig også andre læsere til gode 🙂

17 thoughts on “All about that bass

 1. Tak for jeres post. Jeg er i kategori “lille tyk dame” og har haft svært med at finde gode bukser. Nogle gange, når jeg har prøvet i butikker, har jeg liiiige kunne få dem på..men når jeg så kigger i spejlet så er det bare “Nej tak!!” Ligner jo …ja.. Haha.
  Vil tage et kig på jeres anbefalinger 🙂

 2. Jeg vil lige nævne at Mountain Warehouse, har en afdeling i Flensborg by, lige midt på gågaden.
  Og de har et super medlems tilbud, hvor du får 20% rabat, for et gratis medlemskab, og så sender de dig samtidig din kvittering på din e-mail.
  Hvis du så er studerende, og kan fremvise et studiekort, så får du yderligere 15% rabat, og det er jo bestemt ikke at kimse af

 3. Jeg er rigtig glad for Carites 2-Way Stretch Capri pants (Loose fit) som jeg bruger om sommeren.
  Den lange model er fantastisk. Denne vinter har jeg brugt dem med et par lange merinould underbukser under. Det er perfekt, så længe det ikke er koldere.
  Ingen af de 2 bukser er vandtætte, men fleksible, god pasform og ganske enkelt bare behagelige at have på.
  Carite Sport er generelt for kurvede kvinder, jeg bruger en del af deres fitness tøj og kan varmt anbefales.

 4. Dejligt og brugbart indlæg. Du skulle vel ikke også vide noget om gode sports bh’er til lange vandreture? Der har jeg i hvert fald løbet panden mod en mur.
  Bedste hilsner Malene

  1. Hej Malene. Dejligt at det var noget du kunne bruge. Sportsbh’er, uha ja det kan også være en udfordring. Her synes jeg dog ikke jeg har overblik over problemer, ønsker og muligheder, så det er nok ikke noget jeg vil skrive om. Min egen tilgang er at vælge sportsbh’er med så lidt stof/materiale som muligt, da jeg synes det er ubehageligt med en svedig og våd BH inderst når jeg har været aktiv. Jeg har ikke selv brug for ret meget støtte, så hvis bare de er store eller elastiske nok fungerer det for mig. Min favoritmodel er fra Kari Traa og føres desværre ikke mere. De uldne bh’er jeg har prøvet gav ikke nok støtte, og det gav slidmærker under barmen hvilket er meget ubehageligt. Jeg bruger dem om vinteren når det er rigtig koldt, med en almindelig sportsbh udenpå, det synes jeg fungerer ret godt.

   1. Hej igen
    Tak for svar. Jeg har i mellemtiden købt mig et par Engelsons zipoff. Dem går jeg spændt og venter på nu.
    Jeg er desværre en størrelse Dolly mht bh. Så jeg kommer nok til at foretage et studie ala dit buksestudie.
    De bedste hilsner Malene

 5. Fantastisk indspark med bukser i min størrelse ☀️ men har de høj talje? Jeg er sådan en der helst skal have dem op til navlen‍♀️

  1. Her kan jeg jo kun tale for de modeller jeg selv har prøvet, og jeg synes det varierer noget. Jeg synes ikke Helags-modellen fra Engelssons går så højt op i taljen, men deres softshellbukser gør. Bukserne jeg har fra Pinewood går faktisk højere op end jeg har brug for, så dem folder jeg ned. Jeg tror du vil få flere svar på dette spørgsmål hvis du stiller det i f.eks gruppen for Friluftskvinder på Facebook.

 6. Så fin en artikel. Jeg er godt nok ikke størrelse stor, men har brede hofter og smal talje, og det er lidt en udfordring så snart man ikke er størrelse nål 🙂

  1. I betragtning af hvor mange kvinder der har den facon er det forbløffende hvor få producenter der designer til den. Ikke bare i friluftstøj, men også almindeligt tøj. Det med talje er et overstået kapitel for mig, men som ung var det altid pløkumuligt at finde bukser der både gav plads til brede hofter og en smal talje.

  1. Hej Katrine
   Tak for tip. Det er dejligt når de mærker som laver tøj i plussize også kan understøtte en aktiv livsstil
   Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen