Birkebark

Birkebark

Alle bålfolks yndlingstip til båltænding er at bruge birkebark. Birkebark indeholder olier som brænder godt og hedt med en stabil flamme, og det er derfor perfekt til at skabe den varme der skal til for at få et bål godt i gang. Jeg elsker også duften af birkebark der brænder (det er faktisk meget bedre end lugten af napalm om morgenen…) det er sådan indbegrebet af lejrbål og vildmarksstemning.

Desværre er det ikke lige så tit man ser gode tips om hvordan og hvor man skaffer sig birkebark til optænding. Og det kan føre til den meget kedelige situation, at birketræer som er så uheldige at gro tæt på bålpladser flås levende af ivrige båltændere. Ja faktisk kan den skæbne også overgå andre typer af træer, hvilket næsten er endnu mere sørgeligt, for det er jo slet ikke alle typer bark som er godt til at tænde op med, og slet ikke når den er frisk. Og hvis såret er stort, så dør træet af mishandlingen.

Disse billeder har jeg taget ved en shelterplads, og det er desværre ikke et særsyn.

Her er det tydeligt at der er brugt kniv eller økse til at skære i barken, hvorefter store lunser er flået af. Et angreb som dette kan træet godt overleve, hvis det ellers får lov at stå i fred og ro, men lur mig om ikke andre kan føle sig inspireret til at fortsætte arbejdet længere oppe ad stammen.
Her har der tydeligvis været i økse på spil. Skaden er så stor, at træet vil have meget svært ved at overleve. Nu er det sådan set fint nok med døde træer i vores natur, de skaber grobund for mange livsformer. Men det her træ, det er levende, og skaber også levesteder for mangt og meget, og det er ikke rimeligt at pløkke det ned på den her måde.
Her er skaden så omfattende at træet vil dø. Men så er der da gratis birkebark til de næste som kommer…

Det burde jo egentlig sige sig selv, at det der, det gør man bare ikke. Men iveren efter at have succes med sin båltænding kan nok blæse omtanken hen hvor peberet gror, og så kan kniv og økse pludselig helt tage magten fra svagere sjæle.

Måden selv at sikre sig mod denne urimelige fristelse er at samle birkebark ved enhver given lejlighed og stikke det i lomme eller taske til senere brug. Det fylder jo ikke meget, og før eller siden kommer det lige tilpas. Du kan på god og ordentlig vis samle birkebark til optænding på følgende måder:

I din nabos brændstabel, hvis han har birkebrænde og i øvrigt er en flink fyr som gerne vil dele. Brændet ligger der og er meget bekvemt skåret op, og barken lader sig ofte ret nemt skrælle af brændestykkerne. Du kan kvittere med en kop kaffe (på bål) eller en kold øl ved lejlighed.

På døde træer som du passerer når du er ude på tur. Birketræet vokser mange steder i Danmark, og næsten som ukrudt, og der ligger tit døde stammer eller grene hvor barken er nem at løsne. Du skal ikke lad dig slå ud af at træet er råddent, barken virker helt fint alligevel.

Her er en god mulighed for at sanke lidt birkebark. Jeg hopper gerne af mountainbiken hvis jeg kommer forbi sådan en mulighed her.

På levende birketræer kan man somme tider ser, at barkens yderste tynde lag flosser og ruller op, lidt ligesom død hud når man har glemt at bruge solcreme. På sådanne træer er det ok at trække lidt af den yderste, løse bark af.

Tag kun lidt, og gør det forsigtigt!

Man kan også købe birkebark i store stykker, det bruges af de fingernemme og kreative til at lave fine tasker, dåser og bøtter af. Men det er en dyr og dum måde at skaffe optændingsmateriale. Hvis dit birkebark-lager er tomt, og du skal ud og tænde bål vil jeg foreslå at benytte en eller flere af disse muligheder i stedet:

Tændblokke, avispapir, evt vædet med madlavningsolie, fnulder fra tørretumbler, vatrondeller dyppet i stearin, lagkagelys, toiletpapir med håndsprit på, træuld (den slags man får i gavekurve og pakker), små spåner af harpiksholdigt træ (kendt som fatwood). Jeg kender også folk der sværger til tamponer vædet i sprit eller petroleum.

God fornøjelse med dit bål, og skal vi så ikke være enige om at sige venligt men bestemt fra overfor de der forgriber sig på træerne? Du kan jo tilbyde dem lidt af det du selv har med i lommen som alternativ.

En håndfuld birkebark og et par stykker vindtørret træ, og vupti så var der gang i kaffebålet. Jeg tror nu at gubben her kunne have tændt bål helt uden, men det var første gang jeg selv sad og så hvor effektivt optænding med birkebark er. NB: Billedet er taget i Nordsverige. Jeg synes det er en uvane at tænde bål direkte på klipper, og vil ikke opfordre til at gøre sådan.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen