Blokhus er meget andet end en strand med biler på

Blokhus er meget andet end en strand med biler på

Som lovet vil vi jævnligt fremhæve steder i Nordjylland som vi synes er værd at anbefale som mål for et microadventure. Og her kommer så den første anbefaling som går til Blokhus, hvor vi i 2016 havde 2 gode overnatninger.

Blokhus er med god grund et populært udflugtsmål.

Området ved Blokhus har andet og mere at byde på end den af sælsomme årsager tilladte mulighed for at køre bil på stranden.

Den brede flade del af stranden kunne fint være egnet til en overnatning, men de fleste vil nok føle sig noget eksponeret der. Kommer man sent (efter mørkets frembrud) og går tidligt vil man dog næppe blive forstyrret hvis man overnatter der. Og man må gerne sove på stranden, så længe man ikke slår telt op.  Vil man ligge mere diskret kan man klatre op i klitterne, man skal lede lidt for at finde et sted der er fladt nok til at ligge på, men så er man også i luksusposition til at se solnedgangen uden selv at blive set af de, der promenerer på stranden. Man skal huske at man ikke må placere sig for natten tættere end 50 m fra husene i forreste klitrække. Det kan godt være svært at afgøre hvor langt 50 m er i sådan et terræn, men hvis man placerer sig så man ikke kan ses fra noget hus er det nok ikke helt galt.

I første klitrække ved Blokhus, klar til at nyde livet og en flot solnedgang

Er man ikke til en nat ved stranden har man hele Blokhus Klitplantage at boltre sig i. Klitplantagen er et af de områder hvor Naturstyrelsen tillader fri teltning. Læs her om hvad fri teltning betyder.

Morgenmad hos Hune-bageren efter en maj-nat i klitterne ved Blokhus

Ved Gateway Blokhus finder man usædvanligt fine og veludbyggede faciliteter for friluftsliv af mange slags. Gatewayen drives i et samarbejde mellem Naturstyrelsen, frivillige foreninger og forretningsdrivende i området. Der er også shelters ved Gateway Blokhus.

Endnu en god grund til at planlægge et microadventure ved Blokhus er muligheden for at købe sin morgenmad hos Hune Bageri som ligger få hundrede meter fra Gateway Blokhus. Det er efter vores mening Nordjyllands bedste bageri.

Her efter følger beretning fra vores to microadventures ved Blokhus.

En vintertur ved Blokhus

Vores første overnatning ved Blokhus var den 31 januar, og dermed nåede vi akkurat at gennemføre et microadventure i januar det år. Danmarks Naturfredningsforening havde kaldt til fakkeltog og bål ved de danske kyster, som reaktion på et forslag regeringen havde fremsat om lempelse af reglerne for beskyttelsen af kysterne. Det ville vi gerne bakke op om! Og vi planlagde at bruge resterne af bålet (når fakkeltoget var passeret) til at tilberede vores aftensmad på, hvorefter vi ville overnatte på stranden. Det var så en plan vi måtte lave om. Dels var bålet langt fra af en karakter der egnede sig til madlavning, det lignede mere en forårsoprydning af brædder og skrammel. Og dels måtte vi sande at der er virkelig koldt og blæsende ved stranden i januar.

Det var stemningsfuldt med faklerne. Men også meget koldt og blæsende den aften på stranden.

Da fakkeltoget var slut fortrak vi derfor ind til Gateway Blokhus, hvor det ved hjælp af ildhu og stædighed lykkedes os at få tændt et bål på en af bålpladserne. (Vi er sidenhen blevet ret gode til at tænde bål, med dette som med så meget andet gælder det nemlig at øvelse gør mester.) Hjemmefra havde vi medbragt kylling og kartofler pakket i folie, lige til at lægge på ilden.  Det blev et meget lækkert måltid.

Da bålet var brændt ned gik vi ind i skoven og fandt et egnet sted at sætte tarpen op og rulle liggeunderlagene ud. Her i klitplantagen mærkede vi ikke noget til vinden, og vi havde en rolig nat. Med en mellemlanding hos bageren i Hune næsten morgen var vi tanket op og klar til endnu arbejdsdag.

Luksus-opredning a la Mette og Karen 🙂

En maj-nat i klitterne

Egentlig var det planen at tage til Nationalpark Thy. Og da transporttiden fra Thy er lige i overkanten for et hverdagseventyr havde vi valgt en fredag i maj. Men så så vi et opslag om, at der var arbejdsdag på Gateway Blokhus om lørdagen, og det ville vi gerne bidrage til. Gateway Blokhus blev oprindelig etableret i forbindelse med et EU projekt som Mette var projektleder for, så den har en vis plads i hendes hjerte. En nat i nationalparken blev derfor skiftet ud med en nat i klitterne ved Blokhus. (Kom vi så nogensinde til Thy? Ja det gjorde vi da, langt senere, det kan du læse om i indlægget Brunstige brøl og The Sleeping Beauty)

Solnedgang og fuldmåne i klitterne ved Blokhus. Perfekt optakt til en nat under åben himmel.
Væk mig når the-vandet koger!

Vi var heldige med vejret, der var næsten ingen vind, og vi fandt efter lidt tid et fantastisk fint sted, hvor vi kunne se ud over havet og ned på stranden, uden at de der gik på stranden kunne se os.  Trangiaen kom frem og roen sænkede sig.

Det er en fin oplevelse at sove ved stranden, men der er også nogle ulemper. Sand er både hårdt og koldt at sidde på, og så kommer det ind ALLE VEGNE.  Sand i sko og strømper, sand i soveposen, sand ned af nakken, og hvis man ikke passer gevaldigt på kommer der også sand i mad og vin (GISP!). Vi satser på at sandet er godt for fordøjelsen, og går ikke ned i kulinarisk standard af den grund.

Frilufts-chef Mette disker op med frisk pasta med laks og asparges, Hertil et lifligt glas hvidvin. Og sand ad libitum.

Vi synes den fri adgang til de danske kyster er en fantastisk ting, som vi som befolkning skal gøre alt for at bevare. Det er klart det ville være attraktivt at bygge et hotel lige her, med denne udsigt til solnedgangen. Men vi hører nu til dem der hellere vil have vores 5 millioner-stjernede hotel end et 5 stjernet hotel lige her, og med det pres der er på det danske landskab er hver kvadratcentimeter natur værd at kæmpe for at bevare!

Vil du have en overnatning med udsigt til solnedgangen fra første klitrække? Så kan du glæde dig over at det er helt gratis at sove i klitterne 🙂

 

2 thoughts on “Blokhus er meget andet end en strand med biler på

 1. Dejligt ! Tak – nu kan j med go samvittighed rulle min lille Honda ned og sove i bilen.
  Jeg er en af dem som er meget glad for at vi kan køre på stranden – MEN –
  Man kunne gøre som nede omkring Skallingen og opad vestkysten – her kan du kun køre på stranden på
  Enkelte steder.
  Så der er store øde strækninger til at blive væk på. Vh Ane

  1. Hej Ane!
   dejligt at du læser med.
   Jeg ved faktisk ikke om det er tilladt at overnatte i biler på stranden ved Blokhus, det må du nok spørge om, f.eks ved turistinformationen.
   vh
   Mette

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen