Hvad skal vi lave søndag eftermiddag?

Hvad skal vi lave søndag eftermiddag?

Eller fredag eftermiddag, eller en hvilken som helst eftermiddag. Ud over alle de gode ideer man kan få af at lytte til en sand klassiker (Hvad skal vi lave søndag eftermiddag?) så kan det være godt med nogle ideer til en tur eller aktivitet ud i det blå. Og jeg vil her lancere en lidt nørdet en af slagsen: Postament-jagt.

Jamen hvad i alverden er postamenter, og hvornår er der jagtsæson? Du har højst sandsynligt allerede set et eller flere postamenter rundt omkring på højdepunkter i det danske landskab. Måske har du spurgt dig selv “hvorfor står den der, og hvorfor må man ikke tænde ild på den?”

Sådan kan et postament se ud i lyset fra solnedgangen en aften i februar
Sådan en plade ses på de fleste postamenter. G I er forkortelse for Geodætisk Institut

Kigger man på toppen af postamentet ser man en lille rund metalknap. Og hele postamentet står der faktisk for at denne metalknap kan have et godt, stabilt grundlag. Postamenterne angiver nemlig veldefinerede punkter, koordinater i det danske landskab. Før GPS blev udviklet var det ganske krævende at fastlægge en nøjagtig koordinat ude i landskabet. Som grundlag for en nøjagtig opmåling og kortlægning af landet har man derfor etableret omkring 330 sådanne postamenter rundt omkring i landet. Punkterne ligger alle på toppen af høje eller højtliggende områder, da det var vigtigt at kunne se fra punkt til punkt, fordi måleteknikken var baseret på instrumenter med kikkerter.

Nu om dage, hvor opmåling og positionsbestemmelse kan foretages ved hjælp af GPS har postamenterne ikke samme betydning, og det ses blandt andet ved, at mange af de bakketoppe hvor postamenterne står, er vokset til med træer, så der ikke længere er visuel kontakt fra punkt til punkt. Men postamenterne står der endnu, og de kan meget fint være mål for en udflugt søndag eftermiddag. Der er ikke nogen stier eller skiltede ruter som har som mål at komme hen til postamenterne (undtagelsen for dette er Agri Baunehøj), så man skal faktisk lidt på jagt for at finde frem til dem. Og derfor er det et sjovt hverdagseventyr at gå på postament-jagt.

Jagtsæson for postamenter er i princippet året rundt, men da nogle af dem ligger placeret således at man må krydse dyrkede arealer for at komme frem til dem kan det være hensigtsmæssigt at vælge tidspunkter hvor man ikke gør skade på afgrøderne. Lige nu er et rigtig godt tidspunkt, for efterårsfarverne stråler og hele naturen dufter af skovtur, og her på tærsklen til en mørk tid vi helst skal tilbringe hver for sig er det enormt vigtigt at komme ud og få del i det dagslys der er.

Du behøver ikke gå til skydeprøve for at komme på postament-jagt, men du har selvfølgelig brug for de rette våben for at komme på skudhold af dit bytte. Det du skal bruge er en liste med koordinater over postamenterne, og så en app der kan bruges til at navigere hen til de valgte postamenter. Jeg benytter Topo GPS.

I et land som Danmark, hvor alle ved at løsningen på næsten alle udfordringer er at etablere en forening, bør det ikke komme bag på nogen at der findes en “Sammenslutningen af postament-søgere”. Deres hjemmeside www.postamenter.dk rummer al den information du har brug for hvis du vil du på postamentjagt. Der er både kort som viser postamenternes beliggenhed og lister med koordinater.

Så er det faktisk bare et spørgsmål om at vælge en eller flere postamenter, taste koordinaterne ind i appen og begive sig ud på jagt.

Her kommer lige et par billeder fra den jagt jeg tog på fredag eftermiddag. Målet var Egedal Høj tæt ved Støvring.

Vi navigerede så tæt på punktet vi kunne komme i bil, resten af vejen er til fods. Heldigvis var der en tydelig skovvej som man godt man færdes ad.
Postamentet ligger deroppe på en høj som er helt groet til med træer og krat. Det er placeret på en gravhøj, og stedet må oprindeligt have budt på en flot udsigt ud over landskabet.
Kan du se det? Deroppe på toppen af bakken? Nej? Man ser tydeligt at postamenterne ikke har den praktiske betydning de har haft, her vil det ikke være let at komme til med måleudstyr, og udsyn er der ikke meget af.
Vi vurderede at dette var det mest tilgængelige sted at bestige højen
Jagten er slut, endnu et postament kan krydses af på listen. Vi har fået en fin gåtur, en oplevelse i et landskab som er nyt for os, og haft den lille spænding undervejs om vi faktisk kunne finde punktet og komme helt op til det. Postamentjagt har på den måde nogle ligheder med geocaching.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen