Vamos al la playa!

Vamos al la playa!

Juli måned kom, og det blev tid til et nyt microadventure. Danmark er i den grad ramt af sommervejr, så vi gjorde det eneste fornuftige: Vi tog til stranden!

Hvor hav og himmel mødes ligger en smal sandbanke. Det er målet for dagens microadventure!

Stranden var i dette tilælde kysten ud for Als, lige nord for mundingen af Mariager fjord. I april måned holdt Mette et foredrag om vores hverdagseventyr på Boldrup museum, og stedets naturvejleder tippede os om dette sted, hvor han flere gange er gået ud for at fiske. Men aldrig har overnattet. Det lød spændende, anderledes og uprøvet, så dette skulle jo klart på vores eventyr-to-do-liste. En varm dag i juli måtte være det perfekte tidspunkt.

Med sådan en kalorius indenbords skal der jævnt store bølger til for at vælte os omkuld 🙂

First things first: vi skal jo ikke gå ned på kalorier! På enhver krævende ekspedition er det vigtigt at fede sig lidt op på forhånd så kroppen har noget at tære på when the going gets tough. Så første stop på turen var Vebbestrup ismejeri og indtagelse af nogle gevaldigt store og lækre softice.

Vebbestrup mejeri ligger i Himmerland ikke langt fra Hobro. Softicen er god og billig, et besøg kan absolut anbefales!

 

 

 

 

 

 

 

Det var virkelig med regulær kildren i maven vi gjorde os klar til at vandre ud til sandbanken. Vi vidste ikke hvor dybt vandet ville blive, om sandbunden var til at gå på (om der ville være mange krabber og brandmænd, uuuh!), hvor langt og hvor tungt det var at gå derud, om sandbanken overhovedet egnede sig til en overnatning, eller om vi ville ende med en masse meget vådt udstyr når tidevandet satte ind. Kort sagt, små usikkerheder der netop gjorde dette til et eventyr for os.

I praksis viste det sig at være ukompliceret og decideret fornøjeligt at vade ud til sandbanken. Vandet var krystalklart, der var ganske få banker med ålegræs, enkelte muslinger og snegle, men ellers bare fast god sandbund. Vandet var – ikke overraskende – varmt, og nåede på det dybeste sted til lige over knæene. Der var ca 1 km ud til øen, og det kunne da mærkes, men var absolut overkommeligt.

På vandring mellem himmel og hav. Vandet var helt blankt og stille, og landområderne i horisonten nærmest svævede.

Karen havde taget GoPro kameraet med, og igen må vi konstatere at vi har en del at lære med håndteringen af det, men her er da et billede der viser hvor tæt på verdens ende vi faktisk følte vi var:

Tæt ved verdens ende, helt derude hvor jorden er rund…

Uden vanskeligheder nåede vi ud til øen, og blev en anelse betænkelige ved at se hvor lav den var. Det var klart, at der var dele som var tørre, men også at disse dele jævnligt var overskyllet af vand. Det var tydeligvis lavvande da vi ankom ved 18-tiden, og det var svært at vurdere hvor højt vandet ville komme op når højvandet var på sit højeste. Vi vandrede hele vejen til øens nordende, og derefter næsten hele vejen til sydenden, for at udse os det mest sikre og højliggende punkt at slå lejr på.

Vi vurderer dette er øens højeste punkt, så her slår vi os ned. Der er ikke langt fra kyst til kyst på dette sted, og vi er noget spændt på om det bliver en brat afbrudt nattesøvn.

Der var en sandbræmme på 3-4 meters bredde som var højere og mere tør end resten, og nu måtte vi så bare vente og håbe på at den kun oversvømmes ved ekstremt højvande eller ved særlige vindretninger.

Bekymringerne måtte vente, for nu skulle der bades! Vi var varme og svedige efter vadning og vandring, og vandet på ydersiden af sandbanken lokkede klart grønt og noget friskere end det vand vi var vandret ud gennem. For to personer som begge er vokset op med Kattegat som det eneste rigtige badevand er det svært at forestille sig et mere perfekt havbad.

Bliver det bedre end dette her?
Vi går altid efter vin med skruelåg, og da vi så denne var det bare det eneste oplagte valg til en tur til havs. Vel er det ikke Atlanterhavet, meen, lidt har også ret og udsigten fejler ikke noget.

 

 

 

 

 

 

 

GoPro kan dokumentere vores inderlige tilfredshed, samt ikke mindst en glad hval tæt på land 😉 Vi håbede nu endnu mere at det kunne lykkes os at overnatte herude på øen, for så vankede der også et morgenbad.

Efter badet slog vi os ned og fandt vin og glas frem. Ret pludseligt begyndte det at blæse, og vi var enige om, at yr.no’s påstand om at der er tale om 3 m/s ikke holder stik. Næste gang vi skal ud må vi

have en vindmåler med. I mellemtiden tog vi mere tøj på, og muntrede os ved synet af en vind i et glas vind.

Der er ikke så meget at lave på sådan en ø andet end at sidde og se på bølger, fugle,vindmøller, sand og muslinger. Og det er en del af pointen med disse hverdagseventyr, at der er tid og ro til bare at sidde og være, at nyde nuet uden at skulle noget med det. Vi får øje på en stæreflok som laver flotte “sort-sol” formationer , men de er lidt langt væk og forsvinder snart af syne. Vi snakker om, at en kikkert kunne have været fin at have. Men kan også mærke at det ikke er rigtig vigtigt.

Omkring kl 20 lavede vi aftensmad, og kunne samtidig konstatere at tidevandet var vendt. Vi regnede os frem til, at det betyder at højvandet topper et tidspunkt mellem midnat og kl 02, og det er selvfølgelig det allermest uhensigtsmæssige tidspunkt hvis vi faktisk bliver nødt til at pakke sammen og gå ind til land. Men vi vlagte at tage chancen. Der var ganske enkelt for fedt her på vores øde ø, til at vi kunne tænke os at forlade den i utide.

Vi nyder livet på øen og går ingen steder før vi er nødt til det!

På denne tid af året er det længe lyst, men vi skal tidligt op i morgen, så vi ser solnedgangen mens vi børster tænder og gør klar til natten. Sandbanken er ikke helt vandret (men måske sand-ret? #DårligHumorHarViNokAf) og så er det jo godt at have en vandrestav ved hånden. Den var i øvrigt med for det tilfældes skyld, at der var mange fluer eller andre insekter og vi derfor ville sætte en net-kabine op. Det blev ikke aktuelt, heldigvis.

Med forhåndenværende redskaber sørger teamets landinspektør for, at vi kan ligge i vater.
Så er der redt op for natten
Mens vandet kryber nærmere kryber vi til køjs
Så er det bare at vente og se om vi kan sove tørt, eller om vi pludselig får brug for at teste liggeunderlagenes flyde-evne!

Det blæste ganske kraftigt, men heldigvis ikke fra en retning som var kritisk i forhold til vandstand og bølger. Vi havde lagt os med fødderne mod vinden, og priste os lykkelige for vores vind- og vandtætte bivibags, uden dem havde det været en kold historie, og nok ikke en fornøjelse at sove på øen. Vindens puslen, fugleskrig og bølger var jævnt hen gode lyde at falde i søvn til, også selvom det så bliver en søvn med det ene øje åben for at holde øje med vandet.

Vi har ikke midnatssol i Danmark, men himlen ved midnat er stadig lys og smuk
En fordel ved at sove let er at man også når at se månen skinne på vandet. På dette tidspunkt er det klart at vandet ikke vil komme så højt op at vi bliver våde, og resten af nattens søvn bliver noget roligere.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi blev altså ikke skyllet væk i løbet af natten. Men alt var alligevel ikke helt som det skulle være, for da vi vågnede næsten morgen kl 6 var det overskyet og slet ikke lækkert sommervejr som vi havde forventet (og lidt vænnet os til). Øv. Tilmed var Karen blevet kold om hovedet i nattens løb, og hun var absolut ikke indstillet på at tage et morgenbad. At tage morgenbad er en ting vi gennem alle årene har haft på to-do-listen, eller måske mere på “det BØR vi altså gøre listen”, men hidtil sprunget over, fordi vi bliver nogle tøsedrenge når det er koldt om morgenen. Og hvis ikke vi kan tage morgenbad en juli morgen i den mest sommer-agtige sommer i mands minde, hvor vi tilmed ligger mindre end 10 meter fra vandkanten, hvornår kan man så? Så Mette fandt sin indre viking frem og hoppede i, mens Karen kogte the og passede på at Mettes sovepose ikke blæste væk – det gælder jo om at hjælpes ad 🙂

Mette bader – det var koldt men godt!

 

Karen laver the og skal IKKE ud af sovepose og uld-undertøj for at gå i vandet. Men the kan hun jo godt lave, så har Mette også noget varmt at se frem til

 

 

 

 

 

 

 

 

Så var det tid at pakke sammen og vade i land. Vandet var noget køligere end dagen i forvejen, men ikke værre end at det stadig var en god oplevelse, og klimaanlægget i bilen bragte hurtigt varmen tilbage i lår og tæer. Vi havder ikke fået morgenmad og var seriøst skrupsultne da vi svingede ind til bageren i Terndrup og nærmest ryddede hylderne. Det var et virkelig dejligt microadventure!

En streg i sandet kan vi godt efterlade. Men ikke mere end det. Så til denne tur er shit-kittet suppleret med hundeposer. Det er uvant og lidt grænseoverskridende, men det skal gøres.
Bageren i Terndrup er rigtig god, og vi er rigtig sultne. Dette er bare hvad Karen købte… Mette købte endnu mere, men undskyldte sig med at hun også skulle have morgenbrød med til kollegerne 🙂

 

Sol og strand og skaldyr. Et eventyrligt sommer-microadventure mellem himmel og hav.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen