1-2-3 læs!

1-2-3 læs!

Vi skriver denne blog fordi vi godt kan lide at fortælle om vores friluftsliv, men især fordi vi håber at vores glæde smitter og at vores beretninger inspirerer andre til at komme ud og få gode oplevelser i det fri. Derfor er der både beretninger fra vores ture og indlæg med mere praktiske anvisninger og tip til hvor man kan finde hjælp og inspiration.

Vi er begge to gode til at få ideer, og til at bygge videre på de ideer vi får fra hinanden. Men når man skal have en ny oplevelse hver måned, år efter år, kan der også være brug for at hente inspiration andre steder.

I dette blogindlæg vil vi anbefale 3 bøger som har inspireret os i vores “karriere” som microadventurere.

Bogen som satte det hele i gang

Ikke overraskende er første anbefaling Alastair Humphreys bog “Microadventures”. Fordi det var den der satte det hele i gang ved at lancere begrebet microadventure, og især for at introducere bivibaggen og ideen med 5-9 adventures. Altså tanken om at hvis man arbejder fra kl 9 til kl 5 kan man godt tage på eventyr fra kl 5 til kl 9. Det, at åbne for at tage på tur i hverdagen gjorde hele forskellen for os, i forhold til at komme på tur regelmæssigt. Vi har skrevet om det her.

Ud over at sætte hele ideen og begrebet på dagsordenen rummer bogen en hel herlighed af ideer til microadventures, og der er noget for alle at gå i gang med. Den rummer selvfølgelig også kapitler med praktiske anvisninger og tips til hvad man skal tage med på tur og hvordan man mentalt håndterer det at sove i det fri, helt alene. Vi henter stadig ideer fra denne bog, og selvom nogle af de ideer bogen beskriver ikke passer til den danske natur, så er det slet ikke umuligt at finde måder at overføre dem til de landskaber vi har til rådighed.

Danmark er et bjergland, bare på lidt andre præmisser…

Næste bog i rækken er Roger Pihls “Danmarks bjerge – Fra det laveste til det højeste”. På en måde burde den have været nævnt først, for den kom ind i vores liv en del år før Microadventures. Forløberen for “Danmarks bjerge” hedder “Guide til Danmarks bjerge”, og er en komplet bjergguide til alle danske toppe over 100 m. Det er en fantastisk morsom bog, for hvem ved sine fulde fem skriver en bestignings-guide til de danske bakker? Ja, det gjorde så nordmanden Roger Pihl, som er højdeskræk og synes den danske bjergverden var mere overskuelig end det norske, men altså manglede en ordentlig guidebog.

Det interessante er, at hvis man går ind på den lidt fjollede præmis at Danmark er et bjergland, så får man helt nye øjne at se landskabet med. Det kan godt være at Kebnekaise er mere end 10 gange så højt som Møllehøj (Danmarks højeste naturlige punkt), men hvis man bestiger Møllehøj 13 gange svarer det til at bestige Kebnekaise, og det er der jo ikke noget i vejen for! På Bestigbjerge.dk kan man registrere sig og logge sine bestigninger af en række danske bjerge, se eksempelvis deres Hall of fame. Men man kan også fint bruge ideen om danske bjerge til at opfinde microadventures. F.eks at man vil bestige de 5 nærmeste toppe på en enkelt dag, eller at man vil overnatte på eller ved de 10 højeste toppe indenfor 30 km radius.

Både “Guide til de danske bjerge” (den er udsolgt fra forlaget) og “Danmarks bjerge” rummer, ud over vejledning til bestigning af en lang række toppe, helt vidunderlige skildringer af landskabet, naturen og kulturhistorien omkring de danske bakker og bjerge. Man kan ikke undgå at blive (gen-)forelsket i det danske landskab, og få lyst til at besøge og bestige en masse af de omtalte toppe. Vi tog på tur til Hverrestrup bakker fordi vi læste om dem i Rogers bog.

Lækker og inspirerende bog om “ild”-mad.

Den seneste bog som har sparket vores microadventureliv i en ny retning er den bog om bålmad, Mette fik i efteråret. Bogen “Eldmat” er skrevet af Eric Tornblad, og rummer masser af opskrifter og ideer, og gennemgår en hel række teknikker til madlavning over ild. Som beskrevet i dette blogindlæg fra november 2018 har denne bog gjort, at vi i vinteren 2018-2019 udelukkende vil lave mad over bål på vores ture, og efter et langt og nært forhold til vores trangia’er har dette sat gang i helt nye ideer og rammer om vores ture. På dette tidspunkt i vores liv som microadventurere har vi begge knækket koden til optænding og opbygning af gode bål, men det er noget vi har lært undervejs, i starten var vi bestemt ikke så kry.

“Eldmat” rummer en grundig beskrivelse af hvordan man forbereder, opbygger, tænder og fodrer et bål og vi vil virkelig anbefale den, hvis man gerne vil i gang med at lave mad på bål. Selvom man kan købe sig fattig i lækkert udstyr til at lave mad over bål, så er pointen at man faktisk ikke behøver at gøre det, en gryde og en pande købt billigt i en genbrugsforretning rækker langt. Det er heller ikke en forudsætning at have bestået det helt store bushcraft-kursus og kunne 10 forskellige teknikker til pot-hangs og andet hejs, det er faktisk helt lige til, og det værste man risikerer er at brænde maden på.  Afsted med dig, allerede i aften, du kan da sagtens laver de hakkebøffer over bål uden i haven i stedet for inde under em-hætten!

Dette var 3 eksempler på hvordan vi har læst os til inspiration til vores friluftsliv og hverdagseventyr. Det er klart at der findes vildere og saftigere bøger med beretninger fra ekspeditioner, eventyr og ture under fremmede himmelstrøg. De er også dejlige at læse og giver gode drømme. Men det kan også godt virke lammende at der er så langt fra det eventyrlige i at krydse Alaska, cykle gennem hele Andes-kæden eller stå på ski over indlandsisen til det friluftsliv vi føler os i stand til at kaste os ud i, og som kan rummes i vores hverdag. Netop derfor sætter vi stor pris på bøger som de ovennævnte, fordi de viser os, at eventyret faktisk kan være lige uden for vores hoveddør, hvis vi forstår at se det og sørger for at komme ud og mærke det. God tur på biblioteket – og ud i det fri 🙂

 

2 thoughts on “1-2-3 læs!

  1. Alastair Humphreys er fantastisk og virkelig inspirerende! Men Eld Mat er vidst en bog, jeg skal have fingrene i. For som I skriver: mad over bål er enkelt og kræver ikke det vilde udstyr.
    Rigtig god weekend

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen