Microadventures after dark

Microadventures after dark

Er mørket egentlig en hindring – eller bare en præmis? Det har vi sat os for at finde ud af.

Ved Mariagerfjord, tæt ved Hobro. Solen er gået ned og mørket falder på. Men betyder det så, at vi ikke kan lave andet end at spise og sove? det må vi undersøge!
Vi tager generelt ikke ret gode billeder i mørke. Her er et billede fra vores måneskinstur på de Himmerlandske Heder, februar 2015, en af meget få aktiviteter vi har gennemført i mørke.

Med det 5-9 format vi kører med vores microadventures har vi til vores rådighed en eftermiddag, en aften, en nat og en tidlig morgen. I vintermånederne betyder det, at det er mørkt i hele eventyrtiden, og det kan man godt se når vi kigger tilbage på billeder og beretninger fra vores vinterture i de foregående 5 år. Det er meget sjældent at turene indebærer andre aktiviteter end madlavning og overnatning. Ja, hele sidste vinter havde vi jo decideret madlavning på bål som tema.

Men behøver det egentlig være sådan? Hvad laver vi på vores sommerture, som vi ikke lige så godt kunne lave om vinteren, bare i mørke? Det er klart vi ikke kan kigge på anemoner i november, og vi har da heller ikke spor lyst til at vade barbenede gennem vandet ud til en sandbanke om vinteren. Men derudover?

Aftenlyset er smukt, også set inde fra et multtoilet 🙂 Vi vælger at glædes over mørket

Og hermed har vi introduceret denne vinters microadventure tema: Aktiviteter i mørke! I løbet af vintermånederne vil vi forsøge os med en række aktiviteter vi normalt ville gennemføre i dagslys, og se hvordan de fungerer for os med pandelamper eller månelys i stedet.

Det første af disse microadventures after dark blev gennemført i november, og aktiviteten var orienteringsløb (det der med løb skal ikke tages for bogstaveligt, vi valgte at gå). Og det var lige at vi nåede det i november, da turen måtte udsættes 2 gange på grund af diverse dårligdomme. Det heldige ved det var, at vi dermed ramte den dag i november med suverænt bedst vejr. Vi har tidligere slået et slag for mere friluftsliv i november, men det er klart, at det er mere motiverende at tage afsted på tur en dag med klart og smukt vejr, end i tåge, regn og rusk.

Kort, kompas og pandelygte, vi er klar til at gå i gang!
Udfordring: Kortet viser “En tydelig bevoksningsgrænse”. Men den er IKKE spor tydelig om vinteren og i mørke!

Turens mål var Hobro Østerskov, hvor der er en findveji.dk orienteringsrute. Findvej i Danmark er med Dansk Orienteringsforbunds egne ord “…en forenklet udgave af orienteringsløb – en slags skattejagt, der bringer dig gennem skoven, parken eller byen på jagt efter poster.”

Spredt ud i hele landet findes en lang række ruter med faste poster, som man selv kan forsøge sig med. Kort over posterne kan hentes fra hjemmesiden og printes, eller man kan downloade dem til sin telefon. Find en rute nær dig, og læs mere om Find vej på hjemmesiden.

Posterne er markeret med træstolper med skilt på. Der er ikke reflekser på skiltene og de kan godt være svære at få øje på i lyset fra lygterne.Bevæbnet med kort, kompas, pandelygter og mudder-egnet fodtøj kastede vi os over jagten på posterne. En del af dem var ganske nemme at finde, det var dem der stod i stikryds, andre som var placeret i terrænnet uden for stierne bød på en del mere udfordring. Posterne er ikke markeret med refleks, og da de har stået der i nogle år og er blevet patinerede falder de godt i landskabet. Her gav mørket en ekstra udfordring, men ikke værre end at vi fandt alle de poster vi ledte efter. Det var en rigtig sjov og anderledes måde at gå tur på, og helt bestemt en aktivitet vi vil anbefale, også i mørke (men husk en god lygte).

Da vi havde taget godt over halvdelen af posterne begyndte vores maver at rumle og kalde på aftensmad, så vi afsluttede jagten og vendte tilbage til den lejrplads som ligger i Hobro Østerskov, lige ned til Mariager fjord.

Sådan ser gps-tracking af vores tur ud. Det er ret tydeligt at se hvor vi har haft svært ved at finde posterne 🙂

Det var ganske nostalgisk for os at være på denne lejrplads, for netop her havde vi for over 5 år siden vores allerførste overnatning i bivibags under åben himmel (læs om det her). Hvor er der sket meget siden den aften, hvor har vi dog haft mange skønne nætter under stjernerne!

Vi fik hurtigt gang i en godt bål og sat en gryde gløgg over på trangiaen. Varm, krydret rødvin er drøngodt sådan en kølig aften i det fri. Da vi ikke på forhånd vidste hvor lang tid vores orienterings-aktivitet ville tage, var aftensmaden forberedt hjemmefra og skulle blot varmes på trangiaen.

Aftensmad og rødvin blev indtaget ved bålet med hyggesnak som det gode tredje krydderi. Stjernerne vrimlede på himlen, frosten knaste i græsset og vi kunne høre køerne brøle fra Bramslev bakker på den anden side af vandet. De brølende køer og en flok svaner der flaksede rundt, landede, lettede og kaldte blev det generelle lydtapet for vores aften og nat. Forbavsende støjende, sådan nogle dyr!

Gløgg og bålhygge. Karen har skruet lidt ekstra op for den hyggelige stemning ved at medbringe et par lyskæder. Udover hyggefaktoren er de faktisk rigtig gode til at give et rart og brugbart lys i f.eks en shelter. Tip hermed givet!

Udover bålplads er der her i Hobro Østerskov også et multtoilet, et overdækket borde-bænkesæt og 2 små sheltere. Da jorden, trods frost, var meget våd og blød valgte vi at overnatte i en af shelterne. Første microadventure after dark- aktivitet er hermed gennemført og godkendt til videre brug 🙂

Ved i hvad vi godt kan lide? At vågne i det fri, med udsigt til et smukt landskab og en kop varm the!
Sig aldrig at november kun er mørk og mudder-grim! Farvel og tak til Mariager fjord og Hobro Østerskov for denne omgang.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Følg med

Få besked når der kommer nye indlæg på bloggen